Nordfjord Time Traveler vinner MVP-prisen

Mandag 11. desember ble MVP-prisen delt ut for første gang ved Høgskolen i Volda. Vi gratulerer den bildebaserte turistappen Nordfjord Time Traveler med seieren!
Fra venstre kursleder Ivar John Erdal, prisvinnerne Julian Petter Høgset, Fanny Feragen Solheim og Helene Bergan Folkvord, daglig leder i Factiverse Maria Amelie, rektor ved Høgskulen i Volda Odd Helge Mjellem Tonheim og leder for TekLab Lars Nyre. Foto Karsten Quix.
Publisert: 17. desember 2023

MVP-prisen er ment å stimulere til samfunnsnyttige løsninger ved hjelp av ny teknologi. Den ble etablert av TekLab i 2022 og har så langt blitt delt ut på Medie- og interaksjonsdesign ved Universitetet i Bergen.

Prisvinneren Nordfjord Time Traveler benytter seg av kunstig intelligens og historiske foto fra arkiver, og gir brukerne muligheten til å reise frem og tilbake i tid. Den formidler historisk informasjon og ønsker å skape engasjement rundt særpreget til forskjellige destinasjoner i Nordfjord.

Studentene som laget prototypen er Julian Petter Høgset, Fanny Feragen Solheim, Helene Bergan Folkvord og Sverre Augustin Askvig Gullbekk.

Les mer

Les om Nordfjord Time Traveler.
Les om kurset MPRO212.
Les om de tidligere prisvinnerene NTB Byline og Ark for Akvariet.

Beste prototype i Volda

Nå blir prisen delt ut til den mest lovende prototypen på kurset MEPRO212 på bachelor i medieproduksjon ved Høgskolen i Volda. Kurset ble holdt første gang i 2023, og tjuefem studenter ble delt inn i seks grupper som arbeidet hele høsten med sine designprosjekter. Prosjektene bygger på kunstig intelligens-teknologien til datafirmaet Factiverse.

MVP-prisen har som formål å belønne prosjekter som har en spesielt lovende presentasjon av verdiskapning. I Volda deles prisen ut på bakgrunn av tre kriterier:

  • Kreativ bruk av kunstig intelligens
  • Troverdig forhold til bærekraft
  • Nytteverdi for Factiverse og deres næringspartnere

Juryen besto av daglig leder i Factiverse Maria Amelie, rektor ved Høgskulen i Volda Odd Helge Mjellem Tonheim og leder for TekLab Lars Nyre. Juryen vurderer at Nordfjord Time Traveler scorer høyest på de tre kriteriene.

Rektor deler ut prisen til Julian Petter Høgset, Fanny Feragen Solheim og Helene Bergan Folkvord. Sverre Augustin Askvig Gullbekk som også var på gruppa var ikkje til stades på StudentDemoen. Foto: Karsten Quix.

Hvorfor vant de?

Juryleder Maria Amelie fra Factiverse forklarer.

– Når det gjelder kunstig intelligens har Nordfjord Time Traveler innovativ bruk av generativ teknologi. Prosjektet skal bruke arkivbilder, og forklarer tydelig hvor data til å trene opp systemet kommer fra og hvordan de skal brukes. Bildene kan være både dokumentariske og konstruert av systemet. Bildene vil gi forslag til hvordan det så ut i fortiden, og dette er interessant og til dels også provoserende. Prosjektet har gode refleksjoner ikke bare om AI, men også om hva slags data som skal til for at det skal bli en god løsning. Nordfjord Time Traveler har høy potensiell nytteverdi. Appen vil kunne engasjere både lokalbefolkningen og norske og internasjonale turister. Den har ogsså god bruk av spillefisering.

Generelt høyt nivå

Det var til sammen seks prototyper på MPRO-kurset. Juryleder Maria Amelie er imponert over nivået på alle sammen.

– Alle pitchene var interessevekkende. Studentene viser en imponerende evne til å uttrykke idéene sine visuelt og skriftlig. De bruker for eksempel designprogrammet Figma til å vise frem funksjonalitet. Gruppene viser fram gjennomtenkte brukergrensesnitt og tydelige brukerreiser fra A til Å. Jeg vil si at alle prosjektene har potensial for videre kommersiell utvikling. Det var virkelig gøy å være med på StudentDemoen og se hvor dyktige studentene er.

Maria Amelie. Foto: Karsten Quix.

Maria Amelie ser likevel muligheter for forbedring.

– Jeg skulle gjerne sett løsninger for andre målgrupper i regionen, for eksempel et verktøy som aktører i det lokale næringslivet i Stryn kunne være interessert i å kjøpe. Det var heller ikke noe særlig fokus på universiell utforming i prosjektene. For eksempel må informasjonen i de fleste appene leses, mens det ville vært bedre at de også kunne lyttes til eller oppleves som video.

– Den største utfordringen for alle prosjektene vil bli å nå ut med appen til de riktige brukergruppene, sier Maria Amelie. – Jeg ville gjerne sett en tydeligere strategi for hvordan de skal lykkes med det. Hvordan skal prosjektene kunne differensiere mellom ulike sesonger gjennom året, mellom lokale folk og turister. Turister er jo på lokasjonen bare noen timer eller dager, mens de lokale bor her fast. Hvordan kan ma få disse forskjellige kundegruppene til å betale for produktet? Det er en vanskelig og god utfordring å jobbe med.

Veien videre

Maria Amelie har lang erfaring i start up-bransjen. Hva bør studentene gjøre med prosjektene sine nå?

– De bør kartlegge hvem er villig til å betale og hvor mye. Søk StudENT eller Innovasjon Norge fase 1, Fra idé til marked hos Innovasjon Norge. Meld dere på Startup Weekend eller Kreative næringer 657. Pitch deg selv til sommerjobb i prosjekter hos Den Norske Turistforening, Norsk Telegrambyrå (NTB), VG, Vy og lignende firmaer.

Dagleg leiar i Factiverse Maria Amelie og rektor ved Høgskulen i Volda Odd Helge Mjellem Tonheim. Foto: Karsten Quix.

 

 

 

 

 


Publisert: 17. desember 2023
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram